Tuesday, May 18, 2010

Ulasan : Geran Tanah & Dusun Durian Org Batu Kurau..

Apabila saya menulis tentang banyaknya tanah Dusun Durian orang Batu Kurau Masih belum dapat Geran, sangat banyak SMS yang masuk ke Handphone saya. Ramai yang menyokung dan ada sorang dua yang baca pakai kaki dan fikir pakai kepala lutut yang mempertikaikan tulisan saya. Saya ucapakan Terima Kasih. (siapa belum baca sila klik sini )

Salah satu SMS yang menyentuh hati dan perasaan saya ialah bukan sahaja geran tanah dusun durian yang belum dapat tetapi masih ramai penduduk Kampung Kelian dalam DUN Kubu Gajah di bawah YB Raja Ahmad yang masih belum dapat Geran Tanah Tersebut.

Geran Tanah rumah mereka masih belum dapat walaupon tok nenek mereka sudah bermaustautin di situ hampir 100 tahun. Mungkin pekara ini perlu di siasat samada betul atau tidak.

Saya sebenarnya tak berapa suka sangat nak masuk Kampung Kelian, ini kerana jalan masuk kampung tersebut yang sangat sempit. Kalau masuk dengan motor is ok. Tetapi kalau masuk dengan kereta dan kereta tersebut perlu pulak selisih, keadaan sangat sukar...

Saya tidak tahu bila jalan ini akan di lebarkan. Pernah saya adukan pekara ini kepada YB Raja Ahmad di melalui blog beliau. Jawabpan nya kerana orang kampung tak mahu bagi tanah mereka untuk buat jalan.

Saya fikir itu bukan jawabpan yang bijak, kalau alasan ini digunakan sudah pasti kerajaan tidak boleh membuat pembangunan, sudah pasti terbantut segala projek kerajaan. Saya bertanya mengapa kerajaan tak bayar kepada tuan tanah tersebut, bayar untuk mengambil sekaki atau dua kaki dari jalan sedia ada, saya yakin orang kampung akan bagi. Mengapa kerajaan ambik tanah cina dalam pekan boleh bayar. Kekadang tu tanah tersebut bukan pon tanah cina tapi tanah rizab kerajaan, tetapi kerajaan tetap bayar pampasan. Kepada orang cina boleh bayar mengapa kepada orang Melayu tak boleh.

Ada juga sms yang memberitahu bahawa tanah dusun durian tersebut sudah pon di ukur dan orang kampung sekrang sedang membayar premium. Apabila sudah proses di pejabat tanah geran akan di bagi.

Saya rasa pekara ini sudah lama, sudah lama saya dengar cerita ini. Persoalan nya mengapa lama sangat. Mengapa Datuk Ir Hj Nizar jadi MB tak sampai setahun sudah mampu bagi geran dan juga menyambung tempoh pajakan 999 tahun kepada kampung baru dan juga kampung baru coldstream. Mengapa UMNO/BN yang sudah 51 tahun memerintah tak mampu bagi geran...kepada orang Melayu yang terus-terusan menyokong mereka..