Friday, April 16, 2010

Hulu Selangor : Anwar akan Bersumpah....

Teka-teki mengenai calon sudah terjawab. Pakatan Rakyat memilih mantan menteri di jabatan perdana menteri Dato Zaid Ibrahim sebagai calon. Barisan Nasional tetap mengekalkan konsep perkongsian kuasa yang di amalkan sejak berzaman dengan memilih calon daripada parti MIC. Namun ini bukan nya keputusan rasmi lagi. Segala keputusan rasmi mengenai calon akan terjawab bilamana penamaan rasmi telah di lakukan.

Dalam PRK kali ini pastinya setiap calon yang bertanding akan mengambil risiko yang amat besar. Mereka pastinya akan di londeh sehingga nampak teloq. Segala cerita yang tak baik mengenai calon akan di angkut kesana. Segala kitab lama mengenai keburukan akan di buka. Tak kira sama ada calon itu sudah bertaubat atau pon tidak. Segala aib akan di buka. Kalau calon tersebut menikah lebih dari satu tetapi secara senyap, bini kedua calon tersebut pon akan di heret ke pentas ceramah, hatta yang mengheret itu berstatus ustaz sekali pon. Segala Ayat-ayat Allah hanya memberi keuntungan kepada parti mereka sahaja di baca.

Inilah politik Malaysia yang di amalkan sejak berkurun lama nya. Pada hari penamaan calon di jadikan seolah-olah hari mempelaga lembu. Sekumpulan mengheret sekor dan sekumpulan lagi mengheret saekor. Duit di pertaruhkan. Apakah ini menunjukan nilai-nilai tamadun manusia walahualam bisawab. Sekiranya Nabi masih hidup apakah baginda menyukainya? Beginikah cara manusia memilih pemimpin, kalau begini rupanya tak jauh beza nya dengan kumpulan singa di afrika memilih ketua.

Saya tak pasti apakah PRK hulu Selangor bakal mengubah kepada yang lebih baik.