Monday, May 9, 2011

Ceramah Umi Hafilda di Batu Kurau.. Apa orang Batu Kurau Dapat.

Melihat orang Melayu Batu Kurau yang kena naik kereta brek sapu sekiranya nak ke pekan, minum air tanah merah, kedai melayu yang menompang kedai cina, rumah hangus terbakar, dan menghantar anak ke sekolah yang bangunan nya terbakar dan terpaksa belajar di dalam khemah. Apakah YAB sebegini sebagai pembela rakyat Batu Kurau?atau dia hanya suka kisah jubor Saifool sahaja sama-sama kita fikirkan..

Tabuan menulis............

Kemarin di adakan ceramah Umi Hafilda Ali dan Saudara Hanapiah Man di dataran UMNO Batu Kurau. Dari blog YAB Kap. B. Dato' Haji Mohd Najmuddin Bin Haji Elias Al Hafiz.
(sini ) kelihatan ramai yang hadir. Penerangan isu politik semasa kunun nya.

Ratu atau andartu, atau anak dara tua yang di tolak oleh masyarakat bandar di angkut ke kampung-kampung. Membawa cerita kepada orang kampung tentang jubor anwar Ibrahim. Membawa cerita liwat- meliwati. Ternga-nga pak cik kampung mendengar ceramah bodoh dan bahgal ini. Ceramah yang di bawa oleh UMNO yang ketuai oleh YAB di DUN Batu Kurau yang kunun nya Al-hafiz.

Al-Hafiz yang setiap minggu pergi ke masjid untuk sampaikan kuliah. Apakah membawa si penyampai berita yang kita tidak tahu hujung pangkal ini satu tabiat baru YAB AL-hafiz. Apakah Al-hafiz ini tidak pernah berjumpa dengan ayat al-Quran tentang orang fasik yang membawa berita? Apakah YAB Al-Hafiz ini reda menangung dosa kira nya cermah yang di sampaikan oleh Andartu ini adalah bersifat Fitnah?

Sifat-sifat seorang ulama ialah menapis dulu hujung pangkal berita itu. Ini tidak tahu hujung pangkal si penyampai berita, ia sudah di angkut ke Batu Kurau untuk bercerita kepada orang kampung. Apakah ini sifat Al-hafiz atau sifat seorang ustaz? Atau sifat seorang penasihat agama kepada Menteri Besar. Menolong menyampaikan fitnah adalah satu dosa...apakah YAB Adun Batu Kurau yang bertaraf al-hafiz ini tahu..

Orang kampung batu kurau, mak cik dan pok cik terlopong mulut nya mendengar ceramah nya. Takut mereka takut melayu akan hilang kuasa. Apakah ceramah ini mampu membuka minda orang batu Kurau atau akan memberikan pengangkutan awam menggantikan kereta brek sapu untuk orang melayu Batu Kurau adalah tidak di ketahui.

Orang melayu Batu Kurau yang mendengar ceramah ini pasti sangat takut. Tetapi apakah dengan ceramah ini orang Batu Kurau sudah tak perlu lagi naik kereta sapu. Hanya YAB yang sibuk menukar kereta.

Orang Kampung Jelai masih menunggu sekolah terbakar di bina semula. Sekolah untuk anak-anak mereka. Tetapi YAB Dun Batu Kurau tak pernah pon ambil tahu akan hal ini. Malah sehingga Persatuan Ibu Bapa dan guru (PIBG) hendak mengadakan tunjuk perasaan, menuntut sekolah yang terbakar di bina semula.

Orang melayu kampung batu kurau masih lagi naik brek sapu kalau nak ke pekan tetapi YAB Adun tidak pernah pun mengambil tahu. Tiada Bas untuk ke pekan Taiping dari Pekan Batu Kurau. YAB adun hanya tahu memberi alasan.

Empangan di kampung Repoh runtuh akibat pengorekan Pasir, dan sekarang kita boleh lihat berhampiran Jambatan Kampung Jelai dan di Kampung Haji Mat Asek ada pengambilan Pasir Sungai. Pengambilan Pasir ini akan meruntuhkan tebing sungai, yang mana rumah penduduk berhampiran dengan sungai Pasti akan rebah kedalam Sungai. Tetapi YAB. Adun hanya berminat dengan ceramah liwat Dato seri Anwar. Apakah jubor Saifool mampu menahan tebing sungai yang akan runtuh itu hanya YAB Adun Batu Kurau sahaja yang tahu.

Towkey pasir yang untung rumah orang kampung yang rebah dalam sungai. Begitu juga dengan pengambilan balak di hulu sungai dan di kawasan tadahan air untuk orang kampung. Tangki air yang di bina oleh orang kampung musnah di penuhi tanah merah kesan dari pembalakan. Air paip rosak dan kalau boleh guna pun hanya air berwarna merah. Begitu juga air terawat dari kampung air Itam Jelai. Sekiranya hujan di hulu, bekalan air akan di putuskan sehingga keesukan hari. Tetapi YAB Adun hanya tersenyum dengar cerita Liwat. Apakah Cerita Liwat ini adalah cara YAB Adun membantu rakyat adlah tidak di ketahui.

Harga air terawat untuk negeri Perak sangat mahal 1meterpadu Rm 0.77 sen berbanding dengan Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan yang di perintah oleh Pakatan Rakyat. Begitu juga di Selangor rakyat dapat 20 meterpadu air percuma. Sudah lah punca air orang kampung di rosak kan oleh pembalak yang di luluskan oleh kerajaan negeri. Towkey cina yang kaya, orang kampung Melayu hanya layak minum air tanah Merah. Tetapi YAB yang di pilih oleh rakyat Batu Kurau hanya berminat dengan kisah seks Dato Seri Anwar, menolong menyampaikan berita yang samar-samar kebenaran nya kepada orang kampung.

YAB Adun banyak meletakan gambar rumah yang hangus terbakar di Dun Batu Kurau di dalam Blog nya, rumah hangus terbakar kerana tiada balai bomba. Apakah usaha YAB yang di pilih ini kita pon tak tahu, adakah dia hanya layak sebagai penganjur ceramah seks anwar.

Melihat orang Melayu Batu Kurau yang kena naik kereta brek sapu sekiranya nak ke pekan, minum air tanah merah, kedai melayu yang menompang kedai cina, rumah hangus terbakar, dan menghantar anak ke sekolah yang bangunan terbakar dan terpaksa belajar di dalam khemah. Apakah YAB sebegini sebagai pembela rakyat Batu Kurau?atau di hanya suka kisah jubor Saifool sahaja sama-sama kita fikirkan...