Tuesday, November 17, 2009

Banjir Melanda : Larut Matang & Selama

Kalau mengikut buku Georgrafi tingkatan 3, kawasan Larut Matang & Selama adalah kawasan yang paling lembab di dalam Malaysia, manakala Jelebu di Negeri Sembilan adalah kawasan paling kering. Kawasan yang mempunyai taburan hujan yang paling tinggi di dalam Malaysia.

Larut Matang & Selama merupakan sebuah daerah yang terletak di utara Negeri Perak. Daerah ini terletak bersempadan dengan Daerah Kerian di utara, Daerah Kuala Kangsar dan Daerah Manjung di selatan, Daerah Hulu Perak di timur, Selat Melaka di barat dan Negeri Kedah di Utara.

Pusat pentadbiran daerah adalah terletak di bandar Taping yang merupakan antara bandar terawal di Malaysia. Daerah ini merangkumi 3 daerah kecil iaitu Larut di tengah dan selatan, Matang di barat dan Selama di utara dan mempunyai keluasan 151,104.03 hectar.

Penduduk daerah ini sudah mangli dengan hujan, hujan pagi petang siang dan malam. Selalu juga mendengar rungutan daripada orang kampung, hari-hari hujan nak motong pon tak buleh, tetapi sebagai manusia apa kuasa kita. Kita tidak boleh membuat demotrasi untuk menuntut supaya hujan di kurangkan, seperti mana kita buat demotrasi menuntut supaya I.S.A. di hapuskan. Kita hanya mampu berdoa ke hadrat ilahi.

Baru-baru ini daerah Selama mengalami banjir yang terburuk. Banyak penduduk terpaksa di pindahkan (baca sini) . Malah ada pihak yang menyalahkan kontraktor kerana di kata ke cuaian kontraktor menjadi punca banjir (baca ini) .

Apa-apa pun yang terjadi rakyat yang menjadi mangsa banjir mengharapkan bantuan, mereka amat mengharapkan bantuan segera sampai dan di agihkan dengan saksama. Jangan pulak ada pihak yang berkroni, atau pon berpuak-puak.

Ramai ahli-ahli politik turun membantu, ahli Parlimen dato Hmazah yang kurang nampak menyerlah di Larut pon muncul untuk memberi bantuan.Dato Seri Raja Ahmad yang di turunkan dari Ahli Parlimen kepada Adun Kubu Gajah pon ada untuk menghulurkan bantuan. Terima kasih atas keperihatinan mereka. Amat lah di harapkan kepada mereka untuk membawa masalah rakyat untuk di selesaikan.

Buat lah perancangan jangka panjang untuk mengatasi banjir , tak kira Kerajaan Negeri ataupon kerajaan Pusat. Perancangan dengan teliti bagaimana untuk mengatasi banjir di masa akan datang. Rakyat tak mahu hanya dengar janji-janji kosong wakil rakyat sahaja, rakyat mahukan tindakan yang berkesan.