Monday, March 1, 2010

Pendatang Asing Dan Penjara Di Malaysia

Buletin Utama TV3 malam kemarin ada menyiarkan berita tentang kesesakan penjara di Malaysia. Kesesakan utama penjara adalah kerana di penuhi oleh warga asing. Warga asing yang datang dan melakukan kesalahan di sini.

Kerajaan terpaksa membelanjakan beratus juta ringgit untuk memberi makan minum banduan, membina penjara tambahan, menambah pegawai penjara dan meyediakan fasiliti untuk mereka.Banduan ini kebanyakan juga adalah banduan yang sebati dengan penjara, yakni banduan yang sering keluar masuk.

Penjara di Malaysia di lihat mewah berbanding penjara di tempat lain. Kalau tak salah kos kerajaan menyara seorang banduan adalah rm 30 satu hari.

Kemarin dulu kawan saya merungut, merungut kerana ke indahan Bandaraya Kuala Lumpur tercemar dengan ke hadiran pendatang asing. Kata nya pendatang asing banyak membina rumah-rumah haram, lihat di sekitar pantai dalam, kalau anda pernah menaiki komuter dari KL sentral nak ke Seremban atau pon dari Seremban nak ke KL Sentral, lepas stesen Salak Selatan nak ke stesen Bandar Tasik Selatan anda akan nampak satu rumah haram warga asing di dirikan di tepi pagar di antara rail KTMB dengan rail Starlink, bawah jejambat.

Warga asing juga yang memenuhi Komuter, menaiki kenderaan tersebut tanpa adab sopan, menolak warga tempatan sesuka hati, bergesel dan bersenggol dengan anak dara kita. Tanya anak dara kita wangi tak ketiak mat Bangla.

Ramai anak dara kita di larikan ke Lombok untuk di nikahi tanpa wali. Ramai anak dara kita berminat dengan Mat Hitam. Kahwin campur konon nya anak akan genius. Mat Hitam usung ke hulu hilir akhir nya kena tangkap kerana tolong Mat Hitam bawak dadah.

Pihak berkuasa kita juga banyak menangkap pengedar dadah warga asing. Walau pon ramai mereka tak pernah serik untuk mengulangi kesalahan yang sama.

Kawan saya juga merungut, dia terpaksa berulang alik ke negeri Melaka setiap minggu untuk mengambil anak nya yang tinggal di asrama. Kata nya kalau nak tinggal di asrama hujung minggu boleh tapi makan kena bayar sendiri. Kata nya kerajaan dah tanggung lagi pada hari cuti. Nasib baik dia ada kereta dan ada juga pendapatan tetap boleh ulang alik, kalau orang kampung luar bandar macam mana agak nya. Saya fikir mungkin kerajaan sudah habis duit kerana tanggung banduan warga asing dalam penjara. Belum di kira lagi perbelanjaan untuk menyediakan "Pasukan penangkap" warga asing.

Memang kita memerlukan tenaga kerja asing untuk membina bangunan, mencuci tandas, memotong pokok bunga dan menyapu sampah kerana warga kita dah tak berminat untuk kerja-kerja sebegini. Tetapi warga asing yang masuk bukan sahaja buat kerja sebegini malah mereka lebih advance lagi. Ramai mereka menjadi tukang urut, tukang memberi kepuasan batin,

Tapi saya heran bin pelik kepada negara jiran kita yakni Singapura , bagaimana mereka mengawal? Negara mereka tidak pulak di robosi oleh pendatang asing. Tidak dengar pulak penjara mereka penuh, pasti akan ada yang kata negara mereka kecil dan senang di kawal. Ok! Bagaimana pulak Australia, negara yang di kelilingi oleh laut. Bagaimana mereka mengawal? Adakah mereka mempunyai peralatan yang cukup lengkap berbanding kita yang mempunyai kapal selam yang tak tengelam dan jet pejuang yang tiada enjin. Adakah Pihak berkuasa kita sibuk menjaga orang politik sahaja sehingga tak mampu nak jaga negara?

Bagaimana kita menafsir kekuatan dan ke daulatan kita. Sekiranya negara kita di serang oleh musuh adakah kita mampu mempertahankan serangan tersebut. Ramai rakyat tidak mampu menilai kekuatan kita, saya sendiri tak mampu. Tetapi saya mengambil kira kekuatan kita untuk menangani pendatang tanpa izin, saya nampak kita sudah tak mampu. Belambak pendatang tanpa izin, bersepah, malah di mana-mana kita jumpa mereka. Kalau pendatang asing pon kita tak mampu nak kawal apakah kita mampu nak kawal negara kita daripada serangan musuh.