Tuesday, May 11, 2010

Menyambut Hari Tua UMNO Yang Ke-64

Hari ini adalah hari ulang tahun yang ke-64 penubuhan United Malayan Nation Organisation atau singkatan nya UMNO . Bertitik tolak dari penentangan Malayan Union dan turun nya bendera Union Jack maka Orang Melayu yang yakin boleh memerintah dan mentadbir urus Tanah Melayu dengan sendiri telah bersatu hati untuk menuntut kemerdekaan.

Kesedaran ini wujud setelah 450 tahun orang asing datang mentadbir dan mengaut hasil bumi di Tanah Melayu. Keyakinan ini lahir pon setelah pihak Jepun menyerang dan menawan Tanah Melayu...ohh rupanya orang putih ini tidak kuat rupanya, oh rupa nya orang putih ini tidak pandai...kesedaran yang lahir selepas perang dunia ke-2 ini lah yang mengheret perjuangan untuk menuntut kemerdekaan.

Setelah kemerdekaan ini di raih, penentangan golongan kiri yang amat dahsyat telah berjaya di uruskan. Banyak kemajuan untuk negara telah berjaya di kecapi walaupon banyak yang terpaksa di korbankan. Bukan sahaja askar Melayu yang di korbankan untuk menjaga perniagaan mereka tetapi juga nama Tanah Melayu di korbankan untuk menjaga hati kaum bukan Melayu. Begitu indah dan murah hati nya masyarakat Melayu.

Setelah 12 tahun merdeka rusuhan kaum pulak terjadi sehingga mengelamkan kapal layar yang menjadi cap bagi parti perikatan. Setelah tengelam nya kapal layar, maka ia di ganti dengan cap dacing. Semua masalah yang merumitkan ini berjaya di urus dengan baik.

Rakyat di berikan pendidikan di celikan dengan menghantar untuk belajar di luar negara, banyak universiti di tubuhkan. Ramai para peniaga Melayu di lahirkan. Orang Melayu yang ketika dulu tak pernah sebut atau kenal pon perkataan "Kontraktor' kini dengan lancar sekali menyebutnya,malah sikit-sikit hal pon mereka akan menyebut "quotation". Perkataan kontraktor kelas "F" tak lekang di bibir.

Inilah kejayaan negara ini yang di tadbir urus secara bersama dengan pelbagai kaum, dengan orang Melayu menjadi tonggak nya. Namun setelah 52 tahun merdeka dan 64 tahun usia parti Melayu UMNO yang berusaha membantu orang Melayu keluar melihat dunia kini parti ini semakin nazak.

Orang-orang muda Melayu akan terasa tua kalau memasuki parti UMNO. Terasa sangat tua kalau memasang bendera UMNO atau bercakap tentang parti UMNO. Orang muda sudah meluat dan membenci UMNO. Apakah kesalahan UMNO?

Apakah orang muda langsung tak menghargai jasa parti UMNO. Sebuah parti yang berjaya membawa keluar orang Melayu dari bawah tempurung. Apakah orang muda Melayu ini langsung tidak di kecapi oleh adat dan budaya Melayu yang sangat tahu berterima kasih?

Sebenarnya perjuangan UMNO sudah tidak lagi berlandaskan perjuangan tulen. Kalau dulu nenek moyang kita sangup bergolok gadai untuk perjuangan UMNO, sanggup melurut rantai di leher, sangup menjual lembu di kandang untuk membiyai perjuangan UMNO. Namun kini semua nya para pejuang yang kunun nya masuk UMNO untuk berjuang membela bangsa tetapi sangat ramai yang hanya bermuka-muka. Ini termasuk lah para pemimpin UMNO. Gila kuasa, gila pangkat, gila projek..semua nya gila.

Setelah Datuk Seri Najib mengambil alih anjung kuasa dan memperkenalkan slogan 1Malaysia, UMNO umpama sudah hilang punca. Hilang barang jualan, hilang barang dagangan. Pemuda UMNO menjadi kera duku, putri dan wanita hilang punca. Mengapa saya berkata bergini?

Ok mari kita lihat, tujuan asal penubuhan parti UMNO. Tujuan nya untuk membela, membantu, memperkasakan orang Melayu. Barang jualan UMNO ialah hidup Melayu, ketuanan Melayu...
Setiap kempen setiap masa mereka akan bersurah tentang hak-hak orang Melayu...Namun kini...

Setelah Slogan 1Malaysia di perkenalkan, lihat sahaja apa berlaku, pemuda UMNO sudah jadi kodomo lion, putri UMNO sudah jadi putri mandi, wanita UMNO sudah jadi sabun fab. Tuntutan dari bukan Melayu, serangan dari kaum bukan Melayu langsung tidak mampu di jawab oleh puak-puak ini, yang kununya nak menjaga semangat 1Malaysia. Tekas ucapan pon bertapis-tapis takut di label rasis oleh kaum bukan Melayu. Apa yang mereka lakukan ialah report polis itu pon setelah tuan presiden atau timbalan presiden buat kenyataan media mengenai puak-puak pembangkang, maka esok pagi berduyun-duyun lah para pemuda yang perut boroi ini akan pergi buat report di balai polis.

Ternyata sifat bodek dan mengampu ini tidak boleh di buang dari perut-perut boroi mereka ini.

Setelah 64 tahun usia tua UMNO, kerja UMNO, MatlamatUMNO, visiUMNO, misi UMNO wadah perjuangan UMNO semua nya sudah di ambil alih oleh PERKASA. Apakah UMNO akan di kuburkan dan di gantikan dengan parti 1Malaysia...sama-sama kita nantikan, jika dulu Tun Razak menubuhkan parti Barisan Nasional setelah tengelamnya kapal layar. Apakah anak nya akan berbuat begitu juga..