Wednesday, September 28, 2011

Batu Kurau Sambut Merdeka: Macam Zaman Sebelum Merdeka

Kata prof Zainal anak Kling Tanah Melayu tidak di jajah. British hanya menaungi negara ini. Ia sama seperti Hong Kong yang di naungi oleh British dan akhirnya di serah kembali kepada Negara China.

Begitu juga Tun Mahathir yang kata negara ini tak di jajah tetapi Sultan yang panggil British untuk menerima nasihat bagaimana nak memerintah negari. Tetapi British bertindak melebihi kuasa. Sultan secara automatik di hina oleh Tun Mahathir dalam hal ini. Tiada siapa teringin nak buat report Polis ka.

Kata-kata Prof Zainal anak keling dan Madey mamak kutty ini secara sendiri nya telah menjatuhkan martabat Tunku Abdul Rahman sebagai Bapa Kemerdekaan negara. Nampak nya keturunan keling ini nak menafikan perjuangan orang Melayu dalam memerdeka kan tanah air mereka sendiri. Pasti suatu hari nanti puak keling ini akan kata mereka lah yang memerdekakan tanah Melayu dan memajukan tanah Melayu. Orang keturunan Melayu Malas. Lupakah anda bila Mamak Madey kata Melayu mudah lupa. Malah di dalam banyak ucapan nya dia menghina-dina org Melayu. Sekarang dalam UMNO penuh mamak balukang menjadi pemimpin.

Biar lah soal itu..

Di Batu Kurau juga di adakan sambutan hari Kemerdekaan. Perarakan di adakan . Adun Batu Kurau lah yang jadi ketua nya.

Namun perarakan yang di adakan di Batu Kurau ini di katakan Malaysia telah merdeka 54 tahun. Namun kalau di amati dan di bandingkan macam perarakan mula-mula negara Merdeka.Lihat lah barisan kedai kayu di belakang itu dan bandingkan dengan gambar perarakan merdeka pertama. Saling tak tumpah. Tiada perbezaan langsung.

Namun perarakan pada masa mula-mula merdeka rasa nya lebih maju, kerana pada masa itu mereka yang hadir masih boleh naik bas. Walaupon bersesak-sesak ia tetap bas. Berlainan di Batu Kurau kena naik kereta sapu.