Tuesday, February 23, 2010

Peladang Batu Kurau Dan Jihad Ekonomi...

Minggu lepas dato Noh Omar melancarkan hari ulang tahun Lembaga Pertubuhan Peladang. Saya tidak berminat untuk mengulas berkenaan hari ulang tahun tersebut. Saya hendak menceritakan perihal Pertubuhan Peladang Kawasan Batu Kurau.

Pejabat Pertubuhan Peladang Kawasan Batu Kurau yang terletak di depan sekolah Dato Kamaruddin dan di hadapan jalan hendak menuju ke Pusat Kesihatan Batu Kurau. (Tengok Sini Lokasi nya) Dato seri Raja Ahmad Zainuddin (adun Kubu Gajah ) adalah pengerusi yang ke- tujuh. Beliau masuk pada 14. 1. 1992.


Pump Minyak Shell di Batu Kurau adalah hak milik Peladang, selain daripada lesen kelas F yang selalu di pinjam oleh mereka tertentu untuk meraih tender buat padang futsal. Berita harian pada 25 nov 2005 mengeluarkan berita mengatakan bahawa peladang Batu Kurau akan menternak lembu daging pada tahun 2006 di atas tanah seluas 0.8 hectar di kampung Gudang.


Manakala Peladang Batu Kurau juga melaksanakan projek lain iaitu ladang durian seluas kira-kira 85 hektar di Bukit Cop Ijuk yang ditanam beberapa tahun lalu dan kini hampir mengeluarkan hasil. (baca sini) Bagi projek terbaru pula ialah ladang sawit secara komersial.


Datuk Seri Hj. Ir. Nizar sewaktu menjadi Menteri besar pernah menyampaikan hadiah Peladang Jaya Wanita,kepada Sharifah Abdul Rahman dari Batu Kurau.


Pejabat Peladang Batu Kurau menjual segala racun, baja dan alatan untuk tujuan pertanian. Sesuai dengan kedudukan geografi Batu Kurau yang muka bumi nya amat sesuai untuk aktiviti pertanian. Dulu orang kampung mengusahakan sawah padi, tapi kini sawah padi hanya dapat di lihat di kampung Gudang dan di batu 20 sahaja, itu pun di usahakan oleh syarikat tertentu. Parit tali air di kampung Pantai Besar yang di bina puluhan tahun dahulu sudah di kambus. Atas nama projek untuk memajukan Kampung Parit Tali Air ini di kambus.

Orang kampung dulu berjuang begitu lama untuk mendapat parit tali air ini bagi tujuan pengairan sawah padi. Sekarang bila beras beli di kedai dan sawah terbengkalai, nak bagi projek dekat ketua cawangan punya pasal tali air di kambus, lepas di timbus parit tali air di jerit dasar kerajaan "Pertanian adalah satu perniagaan".

Berbalik kepada Pertubuhan Peladang Kawasan Batu Kurau, yang menjual segala peralatan pertanian tadi. Sebenar nya dalam pekan Batu Kurau tidak kurang empat buah kedai yang menjual segala racun, baja dan peralatan pertanian. Empat buah kedai hardware, semua bukan Melayu hanya satu siam bumiputra.

Empat Buah kedai ini berada betul-betul dalam pekan Batu Kurau, sangat mudah di acces oleh pelanggan, berbanding dengan pusat jualan Pertubuhan Peladang Batu Kurau yang terletak jauh dari pusat Pekan Batu Kurau dan sukar untuk di Acces oleh pelanggan. Malah saya amat percaya tak ramai penduduk Batu Kurau yang mengetahui bahawa Peladang Batu Kurau ada menjual peralatan pertanian.

Baru-baru ini saya ada melihat sebuah bangunan baru ada di dirikan dalam kawasan pagar bangunan Peladang tersebut. Di fahamkan bangunan tersebut di dirikan dengan tujuan untuk menempatkan barangan pertanian untuk di jual, di bina untuk mudah di acces oleh pelanggan tapi dalam pagar. Ada papan tanda yang menjelaskan kepada pelanggan. Namun bagi saya ia nya tetap jauh.

Saya mencadangkan agar Pihak Peladang Batu Kurau menyewa sebuah rumah kedai dalam pusat pekan Batu Kurau. Rumah kedai ini boleh di letakan pelbagai barangan pertanian, malah boleh di jadikan kedai Hardware sekali, dengan menjual pelbagai barangan lagi. Bangunan pejabat biarkan di lokasi lama, mana-mana staff yang suka duduk dalam air-cond boleh terus duduk di sana, yang nak berkhidmat jual-beli boleh duduk di rumah kedai. Peladang Batu Kurau ada modal, pump minyak kepunyaan peladang, ahli Peladang ramai sudah pasti support kuat.

Orang Melayu kurang modal untuk buat semua itu, Peladang Batu Kurau ada modal, peladang Batu Kurau boleh tolong pacu, bergerak untuk jihad ekonomi bagi umat islam. Beri lah peluang kepada umat Islam Batu Kurau membeli di kedai yang di uruskan oleh orang islam, kerana sudah lama membeli di kedai Cina. Kedai Hardware Cina dari bangunan kayu sudah mampu di dirikan bangunan batu tiga tingkat. Apakah orang Islam masih menongkat dagu?

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya menjual mini traktor kubota dengan harga RM7000siap dengan semua aksesori. Mini traktor ni saya import drp Jepun. Jika berminat hubungi staff saya, Afifi di talian 0132200419. Masih ada 9 buah yang masih belum dijual. Selain drp itu, jika ada memerlukan apa-apa peralatan pertanian drp Jepun, sila hubungi kami. Sekian. Wassalam.

azrin said...

Salam
Ada lagi kubota untuk di jual?
Saya dari klang